Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija @ www.sanitarac.ba - 2013!

ДЕРАТИЗАЦИЈА

Штетни глодари, посебно пацови и мишеви, стални су пратиоци човјека, широко су распрострањени те наносе велике економске, али и здравствене штете, будући су преносници разних заразних болести. Сазнање да пацови имају кључну улогу у преносу и ширењу куге био је повод првим организованим и законски регулисаним акцијама сузбијања тих штетних глодара..
Ради лакшег праћења нашег програма дератизације дајемо неке чисто биолошке податке о пацовима.

Од око 5000 глодара систематизовани у 300 родова, Мориаде (мишеви) су доминантни и најраспрострањенији. Припадници овог рода који представљају највећи проблем су пацови.

Главне особине пацова су: брзо размножавање у току цијеле године (један пар у току године може дати око 1000 потомака), велика покретљивост, сваштождерство, прождрљивост, нагризање предмета који не служе за исхрану, гомила хране у гнијездима, опрезност и изванредно развијен њух. По овим особинама пацов заузима прво мјесто међу непријатељима човјека, а ове особине знатно отежавају уништење пацова.


Пацови имају, хигијенско-епидемиолошки, економски и естетски аспект.

Хигијенско-епидемиолошки значај пацова је у томе што су они природни резервоар и преносици више од 30 узрочника разних болести, од којих су најзначајније: куга, туларемија, бјеснило, лептоспироза, бруцелоза, трихинелоза, хеморагицна грозница, трбушни тифус, пјегави тифус, дизентерија и др. Храна загађена мокраћом пацова је узрок многих токсикоинфекција.

Економски значај глодара је такодђе веома важан. Према статистикама FAO и VHO, глодари униште преко 30% годишње производње у свијету. Поред тога, због својих биолошких потреба и при савладавању препрека на путу до хране, уништавају предмете и оруђа за рад.

Естетски значај пацова се огледа у томе што изазивају неугодан осјећај код људи, што је од значаја у објектима за масовно комуницирање људи, нарочито у туристичким објектима и срединама. Дератизација има значајну улогу, као мјера за спречавање могућег биолошког рата.Дератизацијом уништавамо мишолике глодаре помоћу кумулативних препарата друге генерације и механичких средстава.

deratizacija
deratizacija
deratizacija
deratizacija

Контакт

  Табана бб, 75440 Власеница, Босна и Херцеговина (Република Српска)
  Kанцеларија телефон / факс: +387 56 736 406
  Mобилни: +387 65 580 531 и +387 65 717 601


   sanitarac@yahoo.com